STUDIERNE

KEMI - Den centrale videnskab

Kemi er spændende og har stor betydning. Der ligger kemi bag alt ting skønt vi ofte ikke tænker på det - du kan se eksempler på det på denne hjemmeside. Kemi spiller derfor en central rolle for mange andre naturvidenskabelige discipliner. Sammenhængen mellem reaktivitet, struktur og egenskaber dominerer discipliner som fysik, materiale videnskab, biologi, molekylær biologi og medicin. Molekylær biologi er for en stor dels vedkommende kemi i biologiske systemer og materialevidenskab er kemi af materialer.

Kemi er også den centrale disciplin, når det kommer til løsning af de problemer som den moderne verden står overfor. Det drejer sig om klima, miljø, energi, fødevarer, rent vand, sundhed og bæredygtighed generelt. Det er kemikere der skal lave de nye stoffer eller systemer der kan blive fremtidens brændstof, medicin eller solceller. Det handler i høj grad også om fundamentale kemiske problemer der skal løses. Der kræves hele tiden grundlæggende kemisk forskning for få bæredygtig energi, løse miljøproblemer, lave sensorer for at opdage og behandle sygdomme.

Professor Harry Grey fra California Institute of Technology (Caltech) kaldte, da han i foråret 2008 besøgte Kemisk Institut på Københavns Universitet, Kemi det 21 århundredes videnskab. Grey er en af USA's førende kemikere og forsker i nye mere effektive processer tal at udnytte solens lys til energi. I løbet af det 21 århundrede, helst inden 2050, skal der være et alternativ til verdens nuværende energiforsyning og det er kun kemikerne der kan løse det problem.